Vid Åkernäs härd

 Vid Åkernäs härd

ni ofta är värd.

Folket är många

och nätterna blir långa.

På altanen dignar bord

av mat som är god.

Ni fyller våra bukar

för allt vi glupskt slukar.

Nu vi sitter här och drömmer

om stunder vi aldrig glömmer.

Allas vår momma lugnt hör på vårt tjatter

medan hon förbereder våra hemvävda matter.

Ingemar med konstens alla regler grillar

men köttet till sist på backen dock trillar.

Tidigt i gryningen

tar Carina fram "syningen".

Hon har ett väldigt bestyr

att se kryssen hon syr.

Johan beger sig till skogs på strapats

för han ska planera sin husvagnsplats.

Åsa blev besviken

hon räknat med "skinnespiken"

Hon kom från utedasset tapper

men bak ringlade långt toapapper.

Krister han har fullt schå

att rensa, filea och flå.

Han till och med grillar

den fisk han ej gillar.

Malin får klippa sin far

fast hon ingen koll på trimmern har.

Han i hårfästet fick en fyrkantig flik

och tyckte genast att frun skulle va´lik.
Barnen är mest vid bryggan

där de håller sej från myggan.

De badar, stojar, leker och metar

och stora stenar på botten letar.

Det blir mången skratt, bråk och skrik

men utan oss alla vore Åkernäs sej ej lik.

- Malin Nyman 2004 -

Bättre än sex

Nu var det ett tag sedan jag skrev i min blogg så det är väl på sin plats att jag börjar med att säga hej bloggen jag har saknat dej!


Just nu jobbbar jag 75 % och det har fungerat jättebra, över förväntan faktiskt. Innan jag började med det var jag livrädd att det skulle gå bakåt och börja mola och värka i armen igen. Smärtan uteblev och istället kom en oväntad tillfredställelse smygande. Nu låter jag säkert negativt inställd till det mesta men så är det inte, egentligen är jag en skum, positiv möbel i min omgivning. 


Istället för att knattra på tangenterna så har jag valt att knata med hunden på långa härliga kvällspromenader. Det är så skönt att äntligen kunna gå ut med henne igen, sedan jag bröt armen har det varit stört omöjligt att gå med henne utan att drabbas av muskelinflammationer. Nämnde detta dilemma på jobbet och en arbetskamrat tipsade mej om att knyta kopplet i midjan och inte hålla i det med armen. Han inte mer än hem så provade jag och det gick bra, varför jag själv inte kommit på det tidigare kan man ju fundera över. Men å andra sidan så är ju världen full av underverk se bara på pyramiderna i Egypten, Babylons hängande trädgårdar eller varför inte Kolossen på Rhodos.

Tja, vad jag vet så har ju världen sju underverk bestående av byggnadsverk som representerade människans största bedrifter under Antikens dagar. Även i vårt  avlånga land har Sveriges sju underverk utsetts de är Göta kanal, Visby ringmurar, Regalskeppet Vasa, Ishotellet i Jukkasjärvi, Turning Torso, Öresundsbron och Globen


Nej, nu hamnade jag på avvägar så åter till ämnet. Avundsjukan som jag känt mot alla glada, friska, promenerande människor som jag sett genom sängkammarfönstret har varit stor. Varför kunde de göra så när inte gick för mej? Egoismen har spelat i mitt sinne som Eric Clapton spelar på sina gitarrsträngar, jag har renat av hört orden klinga i mitt huvud

"Time can bring you down, time can bend your knees, time can break your heart, have you begging please...begging please?"

Jag kan erkänna det nu när avundsjukan bytts ut mot en gillande nick när vi möts efter Bjurholms gator i ett ömsesidigt fritidsintresse. Just nu känns det som om livet har återvänt, min gråa vardag har förvandlats till ett rosarött skimmer det är faktiskt bättre än sex. Ni som nu medlidsamt skakar på huvudet och tänker stackars kvinna har hon aldrig haft bra sex kan sluta med det.

Bjurholm, bävrarnas pärla

Tycker att det varit så mycket negativt om Bjurholm i alla forum så jag ville bara lyfta fram det som är positivt med att bo här...

Alla känner alla på gott och ont, men tänk efter det är ganska skönt att ha en sådan trygg omgivning om man tänker på vad som hände med stackars Engla.

Vi har till min stora glädeje närhet till skog, älv, vackra utsiktsplatser och dalar. Man kan ströva fritt i skogen eller promenara i vilken nästan vilken form som helst tex. efter vägarna mot Mariebäck om man tycker om fågelsång eller Agnäs om gillar lastbilar. Till de som söker utmaningar så kan jag rekommendera att utforska Öreälvsleden som är en underskattad pärla här i byhåla. De som är lite mer försiktiga och är rädd att gå vilse kan välja elljusspåret som går att nyttja sommar som vinter även om jag inte har förstått charmen med kalla vinterpromenader men möjligheterna finns.  


För den simkunnige erbjuds en trevlig simhall om man inte tycker om att bada ka man i alla fall köpa varma chips, bullar och en rykande kaffekopp i pappersmugg. På sommarhalvåret kan de modiga doppa sin lekamen i de solvarma sjöarna runt om tätorten tex. Angsjön, obs några kallkällor får man tåla, Lillarmsjö, ovanliga djur är inte farliga om man låter dem vara ifred, Storarmsjö, lite sten under tårna är ju faktiskt som pedikyr och Öreälven om man har starka armar och inte är rädd för isbjörnar.

I Bjurholm finns finfina möjligheter för dig som gillar att åka både utför och på längden. Agnäsbacken, erbjuder fina pister både för dig som är nybörjare och vill ploga sej genom dagen eller proffs som febrilt "glassar" och sprutar snö över nybörjarna.

Vi har relativt billigt boende här så den som gillar talböcker i bilsteroenon  kan gott pendla till jobbet. Den som inte håller med kan gå och kolla vad husen i Umeå kostar...


I kommunen finns många mil välpreparerad skoterled och vid lederna finns både stugor och grillplatser. För den som ännu inte provat ska jag nu göra lite PR och berätta att en karl med en skoter mellan benen blir konstigt nog så mycket mera man. Det är som de tar på sej en yrkesoverall och inte ett skoterställ. De ordfraser som stöts fram mellan "utmaningarna" brukar vara vem har den bästa skotern? Vilkens skoter går snabbast? Å, sist men inte den minst viktiga kommentaren vem har bäst körteknik?

För dej som vill skjuta och lära sig saker om skytte så finns: lerduveskytte som ger en känsla av engelsk överklass, luftgevär om man är rädd att ett vådaskott ska brinna av eller jägarexamen för den som har inre kontakt med sin grottmänniska och vill fylla på vinterförrådet.


Fiskevattnen finns för den som också har inre kontakt med sin grottmänniska och vill fylla på vinterförrådet men är skotträdd och gillar att firra istället. Sjöarna och älven är fulla av nappande fiskar både vilda och odlade.


Det var lite positiva tankar om Bjurholm alla bävrars pärla i Västerbottens inland