Valet i Bangladesh

Eftersom att jag just kommit hem från Bangladesh så har jag givetvis haft ett stort intresse över det val som pågått. Jag hoppas att valet kommer att återupprätta demokratin i ett land som i två års tid haft en form av militärstyre. Sedan självständigheten 1971 har Bangladesh styrts antingen av korrupta civila regeringar eller hårda militärdiktatorer.

Jag hoppas nu för Bengalernas skull att mönstret i landet kommer att brytas och att den nya regeringen verkligen ska ta sig an frågor som fattigdom, korruption och överbefolkning. För första gången i Bangladeshs historia så ska en datoriserad röstlängd tas fram med foton och fingeravtryck. Dessutom får varje registrerad väljare ett provisoriskt ID-kort baserat på den datorregistrerade informationen. För de flesta Bengaler så är detta det första ID-kort de någonsin haft.

Båda huvudkandidaterna bedyrade innan valet att de skulle respektera det valresultat som blev men redan efter offentliggörandet av Hasinas seger så meddelade en representant från förlorarpartiet att de kommer att lämna in en protest om valfusk. Förhoppningsvis får vi se en regeringen som värnar om mäns och kvinnors utbildnig, stoppar korruption, stärker ägande av mark och uppmuntrar till att starta och driva företag. Om det blir så så kommer Bangladesh att ta ett kliv uppåt och det  är någonting Bangladesh verkligen behöver!