Syster, mat och V75

Igår var en sådan dag man inte vill sova bort. Jobbade mellan 7 - 11:15. När jag satt i bilen på väg hemåt insåg jag hur underbart väder det var och beslutade att ta med man och hund på en härlig promenad. Vi gick runt gamla Elopak, förbi smedvägen, via Ullkraft och den gamla trogna Bjurholmsrundan. Det var en underbar promenad där fåglarna kvittrade, hunden kunde springa fritt och det luktade rent vår i luften.

Kom hem rödrosig av vårvintersolen som odlat en och annan fräken på min näsrygg. Satte igång med att skala potatis och förbereda middagen som jag ska bjuda syster yster på. Hennes man är nämligen med i Lions och var upptagen med det under fredagskvällen. Bjöd henne på smördegsinbakad fläskfilé omsluten i krämig champinjonstuvning, västerbottenostgratinerad potatismos och Vina Albali grand reserva. Inget rödvin är som rioja. Brukar inte våga mej på denna röda, goda dryck så ofta pågrund av att mitt huvud inte kommer överrens med smaklökarna. Har lätt för att få pannknack av rödvin då jag tyvärr lider av migrän. Spelade tetramix och kort fram till mitt favoritprogram Så ska det låta med "pöket" Peter Settman i huvudrollen hahaha. Sedan vart det korongspel med nästan avslagna korongpinnar. Vi är ett hett spelgäng där alla är urusla förlorare, ska man spela ska man vinna är konceptet och humörsvängningarna är enorma. Allt från glädjeskutt, nedlåtande hånflin när motspelaren missar till segerdanser som påminner om 80-talets landsplåga fågeldansen fyllde köket denna fredagskväll.


Idag har varit en sådan där dag man gärna sover bort. Kvällens bravader verkar utebli så jag tog ödet i egna händer och drog en slutsats. Nej, skämt åsido och åter till ämnet så investerade jag 100 kronor på V75. Ja, ja, jag vet "big spender" men vill man ha lite guldkant och spänning på helgen så vill man. Elin väljer att få guldkant och spänning på Vännäs middagsberg och snowboardbräda medan Emily umgås med pojkvännen som hälsat på sin far några dagar och vart otroligt saknand medan Maria otåligt väntar på att jag ska åka och hämta Elin i Vännäs så hon kan spela WoW dvs, World of warcraft som hon blivit tokig i. Hon har till och med glömt bort Sims 2 det är allvarligt. Oj, nu måste jag åka och hämta Elin så jag hinner tillbaks till travet. Fortsättning följer...

Wow, vann 200 spänn. Ifeel good like i knew that I would...

Systrakväll med röklukt

Jag och min syster tog vår första systrakväll igår. Vi har gemensamt beslutat att en dag i månaden ska vi skippa man och barn och göra saker tillsammans bara hon och jag. Vi är ju inte bara föräldrar utan även systrar som behöver ha roligt och få umgås. I går så passade vi på att njuta av föräldrarnas hus när de är i soliga Spanien. Först inhandlade vi alla provianter vi skulle njuta av denna kväll för här skulle njutas av god mat, tetramix och bastu.

  • Tilltugg: Fetaost, ölkorv och tortilla chips
  • Förrätt: Spröda smördegskrustader med krämig skink- och champinjonstuvning.
  • Huvudrätt: Laxfil´e ugnsbakad på en bädd av spenatblad, salt och mellangrädde med ett täcke av riven parmesan, gröna ärtor, pressad potatis och ett gott välkylt vitt.
  • Efterrätt: Fondy på vit choklad och skivade bananer.

Vi kom till vår fristad vid 14:30 och satte igång med diverse förberedelser för maten. Sedan roade vi oss kungligt med gott tilltugg och tetramix med livet som insats. Varje spelomgång bestod av 6 ronder varav bäst av tre vann. Behöver jag nämna att det var jag som vann två spelomgångar och kära syster bara vann en så pokalen om vi nu hade haft en sådan var det jag som tog hem. Medan saunan skulle bli lämpligt varm intog vi förrätten och pratade om allt mellan himmel och jord när vi plötsligt upptäckte att det osade bränt från källaren. Hjälp, hade vi gjort fel med bastun tänkte jag medan vi sprang utför trappen och min syster motade mej mot bastudörren med en uppfordran att kolla läget. Öppnade storögt dörren och insåg att vattenskopans skaft hade legat mot aggregatet och börjat kola. Suck, var det inte värre vi fnissade lättat och vädrade ut kollukten. Bastade och smorda klädde vi oss i myskläder innan vi avnjöt den sjukt goda laxen. Mätta och belåtna doppade vi bananskivor i värmeljusvärmd, vit choklad mums. Efter all denna mat så placerad vi oss i skinngruppen med stearinljus som enda ljuskälla och pratade om allt och inget innan vi tog apostlahästarna hemåt. Landade på bondegatan nöjd men trött kring 00:00. Zzz Zzz Zzz

Stuga, spel, barn och grillad korv

På jobbet pratar alla om vad de ska göra under påskledigheten. Vi ska göra si och vi ska göra så, hos oss är det tradition och så fortsätter det. Traditionerna går från mun till mun och ändras efter munnens ålder, bakgrund och kultur. Glider in i mej själv för att ta reda på vilken tradition jag själv har. Mina föräldrar brukar passa på att resa bort under påsken eftersom mamma har påsklov från skolarbetet så familjen träffas inte så där självklart som under julen. När jag var liten och bodde hemma hos föräldrarna åkte vi alltid till fjällen, åkte slalom och idkade husvagnsliv. Ni som har bott i en trång husvagn och alla ska klä på sej underställ, täckbyxor och skidutrustning samtidigt vet hur turbulent det kan vara innan man äntligen kan staka sej mot skidliften. Efter dagens skidåkning så var vi inte upplagd för annat än kortspel, tv tittande och salta pinnar. Själv är jag inte så förtjust i salta pinnar men mamma har alltid köpt dem fast det är så mycket godare med ostbågar och chips. En vinter följde vi med en av pappas poliskolleger och hans familj som tyckte väldigt mycket om längdåkning vi åkte på tur med längdåkningsskidorna tre dagar av fem, det var det sämsta påsklovet jag haft. Jag hatar längdåkning men var för ung för att glida utför pisterna utan föräldrarnas bevakning som den fyra år äldre systern fick göra. Mamma gled till och med omkull och fick axeln ur led under en utav turerna.


En påsk fick jag följa med systern och hennes pojkvän till pojkvännens föräldrars stuga. När jag klev in genom den låga dörren med hög tröskel tänkte jag att här tar dom verkligen påsken på allvar. Det överfulla matbordet var överfullt av sill i alla former, ägg, maträtter som var så vackra att de kunde tas för dekorationer. Påskris med färgade fjädervippor prydde det lilla köket eller rättare sagt matsal. All interiör hade låg höjd och passade paret som ägde stugan. Förlåt, jag har ju inte presenterat dem, mannen i huset var inte mycket längre än mina egna 1,60, håret vitt och stod i skarp kontrast mot den röda pullovern där han förnöjd satt i en gammaldags gungstol. En sådan där gungstol man inte vågar gunga i med slutna ögon för då känns det som om man ska tippa över i en bakåtkullerbytta. Frun i huset faktiskt kortare än mej själv hade mörkt, nästan svart pageklippt hår och linkade på grund av en dålig höft fram och tillbaka över golvplankorna för att fixa till de sista detaljerna inför måltiden. När vi alla satt oss till bords runt det gamla, antika bordet och åt alla dessa delikatesser var det påsk. Det är nog den högtidligaste påsklunch jag någonsin ätit.

Oh, glömmer bort min älskade mommas påskpynt, hon byter gardiner, hänger upp häxor och ställer upp "pappersdragspel" med tuppar, hönor och kycklingar lite var stans i lägenheten. Jag tror till och med att hon byter ut en och annan tavla också men när jag tänker på momma och påsk så tänker jag våffeljärn. En påsk när barnen var mindre tog jag och min systers familj barnen på en dagstur till stugan för att pimpla abborre och korvgrillning. Då dök momma upp med en stor dunk våffelsmet i ena handen och våffeljärnet i den andra. Hon installerade sej på altanen och bjöd oss alla på varma, frasiga våfflor med vispad grädde och hemkokt hallonsylt. Vilken härlig kvinna hon är min momma.


Min påsk 2008 ska firas som fjolårets och åren dessförinnan i stugan med familjen. Vi ska grilla korv, spela spel gå på promenader över den frusna sjön, låta hunden löpa fritt, se katterna klättra i träden och bara njuta av livet. Så, min påsktradition är således att vara i stugan med familjen, spel och grillad korv över öppen eld. Så nu tar jag påsklov från bloggen och önska alla en riktigt Glad Påsk!