Lärare, självwok och rock´n roll...

Oj vad jag och K hade det trevligt i gårkväll. Mitt fack Lärarförbundet bjöd medlemmarna samt respektive på god mat och trevlig underhållning. Vi höll till på "Löta" vid älgens hus som ligger en bit utanför Bjurholm som för övrigt är Sveriges minsta kommun. Passar på att göra lite smygreklam över Älgfarmen där du kan klappa en livs levande älg, gå på utställning och restaurang som serverar viltkött och smaka på gårdens egen älgost. I området finns också hällristningar och möjlighet att flugfiska och köra fyrhjuling.  Man kan läsa mer om Älgens hus på http://www.algenshus.se/


Maten bestod av självwokade köttbitar av rökt suovas som man tydligen kan äta rå men det gjorde jag inte trots att jag har en del vampyrdrag när det gäller blodigt kött, benfri kotlett, renskav och oxfile. Det goda köttet skulle blandas med svamp, lök och diverse grönsaker. Steka fick vi göra utomhus på gasoleldade murikor som stod uppradade och otåligt väntade på att få fräsa till i torsdagskvällen. Till detta serverades ratatuille, Lövångers tunnbröd och stekt klyftpotatis i den bastuvarma "ladan" som var upplyst av stearinljus. Mums vilken underbar måltid behöver jag berätta att viktväktarmalinns försvann och jag åt en portion för mycket.Var det verkligen någon som blev förvånad men helt ärligt, med handen på hjärtat och med visshet om att jag aldrig kommer att möta Anna från "Du är vad du äter" ska jag erkänna att det var värt varje onödig tugga. 

Om man inte ska njuta av livet, varför leva?


Detta med självwok måste för övrigt vara en av restaurangvärldens bästa idé för att aldrig få dåliga resencioner. För när man får steka och krydda sitt eget kött så är det ju lite svårt att kalla in kocken om oxfilén inte skulle vara tillräckligt blodig.

Underhållningen stod David Henriksson som skapat bandet Heel med Marcus Elisson. Det var en salig blandning av låtar som jag tror passade alla mellan 0 - 100 år. Han var i alla fall jätteduktig och det var roligt att äntligen få se honom uppträda. Jag har inte gjort det förr trots x-antal pubuppträdanden här i byhåla där jag bor samt att systerns son talat väldigt varmt om honom som artist och spelat upp hans låtar från sin mp3. Det var ovanligt många som kom och det var även ovanligt många respektive som följde med. Till och med min K vågade sej på att följa med och gjorde premiär bland lärarförbundarna. Kanske berodde det vågade tilltaget på att systerns J också följde med och njöt av god mat, vad vet jag? Kom hem vid 21:30 snåret och då var jag duktigt nöjd och trött så då var det bara att zuzza in.

Stuga, festival och röda rosor...

Fredagen kom med en förkylning som har eskalerat under helgen. Jag är sjukt täppt i näsan och har snutit mej så många gånger att det känns som om den röda, svullna klumpen mitt i ansiktet saknar allt vad hud heter. På fredagskvällen åkte vi ut till stugan där mina föräldrar har etablerat sej. Vi sov över där och fick en fantastiskt god frukost på lördagsmorgonen. Det var bara synd att förkylningen dämpat alla smaklökar jag har så det kändes som att äta papp.


Lördagskvällen tillbringade vi hemma och min syster, hennes sambo och son med flickvän kom till oss för att se musikfestivalen. Vi smaskade på godis, popcorn och färsk ananas medan vi lyssnade på alla bidrag. Tycker det är svårt att veta vilken låt som är bäst när man bara hört den en enda gång, men nu vann ju Ryssland och som en god förlorare får man väl anta att det var rätt.


På söndagsmorgonen kom Elin och överraskade mej hon hade stannat kvar i Umeå för att roa sej kungligt på Kulturnatta men kommit på att det var morsdag på söndag så hon fick tag på skjuss av en byssbo från byhåla där jag bor och kom hem fem på morgonen. Älskade unge hon är välan för gooooo! Fick en röd morsdagsros av familjen och den förgyller mitt vardagsrumsbord innan den ska ut i sommarluften.


Allas vår älskade momma ringde och bjöd på kaffe med tillhörande sju sorters dopp.

Ost- och skinkmackor, bullar, chokladrutor, kaka, toscatårta och gräddtårta med färska jordgubbar mumsade vi i oss medan hon beundrade morsdagsrosen som vi gav henne. Åsa och jag hade även gått ihop och köpt ett bi som håller i en kruka och en vattenkanna som vi gav mamma. I krukan fanns en kanariegul blomma som biet höll upp. Vi tyckte att det var en bra present att ge henne för den kommer att sitta "like a glove" i stugan i sommar.


Nu ska jag bara ta och lägga mej i sängen och försöka sova bort förkylningen så jag orkar med mina 11 arbetstimmar i morgon. Jag vet inte hur det ska gå till men man ska ju aldrig ge upp hoppet om ens arbetskrafter!

Ekologisk, fotbollsmorsa...

Idag när jag handlade märkte jag att jag fått ett helt annat miljötänk, det är som om jag fått på mej nya ekologiska glasögon sedan jag gått på första förbelredelseträffen och läst litteraturen inför Den globala skolans Bangladeshresa. Såg att Konsum i byhåla där jag bor hade ekologisk märkt mjölk och köpte hela 10 liter av den grönstripade varan. Kände mej duktigt stolt och medveten då jag med långa armar lastade skuffen med den inköpta mjölken.

Efter att ha packat kylskåpet fullt med diverse varor som ska förtäras i helgen var det bara att stressa iväg till skolan för det sista utvecklingssamtalet med Maria för vårterminen -08. Passade även på att prata med Gunilla om Elin och Emilys sommarjobbsansökningar. Det ser ut som om de kommer att få jobb i alla fall :-)

Pustade ut hemma med rostad franska med skinka, ost och the innan jag började utfodra "the rugrats". De skulle ha ätit innan fem då jag packade in Maria och Rexa i meganen för att trycka pedalen mot Konsum. Skulle träffa Marias fotbollstränare och de andra i laget för att som engagerad fotbollsmorsa köra dem till matchen mot Gimonäs ungdoms IF -96.

Bjurholms IF F-95 spelade jättebra. De har just bildat laget och detta var deras andra match och jag måste bara få skryta över dem. De gav verkligen det andra laget ett rejält motstånd. Andra halvlek hade Gimonäs så fullt upp med att försvara sitt mål att de nästan inte kunde få till några egna målchanser.  Min yngsta telning Maria-Pia-Päron gjorde sitt första mål och det första mål som laget någonsin gjort och jag är så fruktansvärt stolt, det kändes som om jag ville skrika - Hon är min dotter! Ställningen blev 01- 04 till Gimonmäs men jag tycker att Bjurholm var de egentliga segrarna, det var helt klart de som styrde matchen.  Mattias Norén, lagets tränare har gjort ett fantastiskt jobb och vilket engagemang...