Högskaftade tretornsstövlar

På Grönalunds lekpark utspelades mina vårlekar i början på 80-talet. Ja, nu tänker ni Stockholm men jag tänker på Bjurholms pärla Grönalund. I mitten av alla 70-talsvillor fanns en stor grusplan som var tänkt för fotboll men eftersom vi barn hade större krav på fotbollsplan så hade vi egenhändigt flyttat de rostiga, vitmålade fotbollsburarna utan nät till den stora gräsytan på sidan. Grusplanen nyttjades istället till föräldraspolad isbana för skridskoåkning på vintrarna och på vårarna var det en perfekt plats att dika upp och damma vatten till årliga tändsticksrallyn. Det var jag,  Lilljonas, Anders, Mats, Magnus och Pär som var mest intresserad av dessa aktiviteter.  

Det var under en av dessa turer då vi sprang och jagade de forsande tändstickorna då jag insåg att jag inte var lika snabb som de andra. Jag fick runda en del utav pölarna som vi dikat upp medan "killarna" kunde springa rakt igenom. Tittade ner på mina egna fötter och såg att jag hade ett par mörkblåa, blanka, seglarstövlar med vita, gummerande kanter medan de andra hade mörkgröna, högskaftade Tretorns med knytning längst upp. Varför denna knytning finns där har jag ingen aning om än idag men de höga skoskaften var som en hägring. Om detta hade varit en film hade man fått se dessa tretorns genom ett guldskimmrande sken för det var så jag såg dom.

Där och då fick jag ett mål, sådana stövlar skulle jag bara ha. Släppte allt som hade med tävlingen att göra och sprang hem till mamma och satte igång med en terror som inte var av denna värld. Jag lovade högtidligt att jag skulle göra allt bara jag fick dom där stövlarna. Jag tror till och med att jag fällde en och annan tår men mamma stod hårdnackat emot med argument som jag tyckte var löjliga. Vad gjorde det att jag redan fått nya stövlar som var fullständigt vattenavvisande, dyra och snygga. Man kan bara inte kan köpa saker hur som helst bara man tjatar om det. Efter tre dagars tjatande veknade hon till sist. Antingen hade hon förstått hur viktigt detta var eller så ville hon bara få frid i huset. Vi packade in oss i bilen, åkte vi iväg till byns skoaffär och köpte de grönblanka, högskaftade stövlarna som doftade starkt av gummit de var tillverkade av. Jag han inte mer än hem, knappt ens ut ur bilen innan stövlarna satt som en "smäck" på fötterna och jag stolt sprang ut på grusplanen. 

Om mamma stod i köksfönstret och tittade på sin rödlätta, fräkniga dotter som stolt sprang ut till "polarna" för att kaxigt visa att hon minsann var lika snabb som de genom pölarna hädanefter så tyckte hon nog att stövlarna var värd sin vikt i guld. Om hon inte såg det vill jag bara säga tack mamma de VAR värda sin vikt i guld.
Taggar: bjurholm, damma, dika, grönalund, hägring, högskaftade, kolsyrat vatten, stövlar, tretorn, tändstickor;

Vårt haven Åkernäs..


                                                    När vi firade Emilys sexårsdag i Åkernäs

Under gårdagens 4.4 kilometerslånga promenad lyckades jag med det omöjliga. Jag raderade min mapp med "powerwalkslåtar". Det är i den mappen jag sparat de låtar som verkligen passar mina "powerwalksben". Det finns inte ord att beskriva min irritation för hur ska det nu gå? Kan ingen vänlig själ tipsa om bra låtar som man kan lyssna till när man promenerar och vill få upp flåset lite.  

I dag så har jag en så kallad "delad tur" och det innebär att jag börjar kvart över sju och slutar två sedan börjar kvällsskiftet klockan fem och pågar fram till klockan sju. Jag har verkligen inte tid med detta nu när vi håller på att förbereda inför stugboendet i vårt haven "Åkernäs". Nu blir det istället mr K som måste köra ut alla saker och provianter vi kommer att behöva samt elda upp lite värme i det vinterkalla sommarparadiset. Han ska även placera skotern på plats och fixa "grillplatsen" så vi som vill kan grilla i tid och otid. Som tur var så fick han herr Tafelin att skotta upp infarten och gårdsplanen med sin jordbrukstraktor och som tack kommer han att få en "virre" som jag har liggandes i bilens baksäte.   

I kväll så ska maträtter som Karlssons och lasagne tillredas så ingen stackars "sate" måste stå inne och slava vid spisen utan "fritt" kan njuta av att vara ute och pimpla, grilla, promenera eller åka skoter. Ja, egentligen är det ju bara ens egna fantasi som sätter gränserna för vad det är man kan hitta på.

Fettisdag!

Denna fettisdag började tjugo i sex då Curly Sue började vibrera i mina trumhinnor. Klev upp för att göra mej redo för att låsa upp dörrarna på jobbet och sätta perkulatorn i arbete med att koka starkt kaffe.  Slutade klockan två idag och bestämde mej för ovanlighetens skull att inte promenera något idag. Jag övergav Bjurholms gator för att istället göra vattnet i simhallen osäkert.  

Efter simmningen, bastun och insmorslandet av bodybutter a´la mysk så var jag redo för att inta köket på bondestråket. Efter maten så smaskade vi i oss "svärmoras" hembakta semlor. I år har jag bestämt mej för att även jag kommer att äta en semla. Under alla de senare åren har jag bantat just denna tidsperiod och jag har inte kunnat njuta av det goda. Idag bli det andra "bullar" för jag har simmat 100 längder a´16 meter på 65 minuter så då borde jag ju förbränt de kalorier semlan innehåller.  

Smart tänkt malinns!!! 
 
På kvällskvisten så roade vi oss med att se "Halv åtta hos mej" innan jag satt kom på att jag totalt glömt bort mitt "Scrubs marathon" och såg ett avsnitt eller två.....