En sommardag i Äkernäs

Vaknade tidigt
Rostad franska till frukost
Morgonradio om Marias popkollo
Långpromenad med Rexa
Fräshade upp mej i Storarmsjön
Hämtade Emily hos sin far.
Intog lunch med en kall öl
Doppade mej i sjön igen.
Soltorkade på bryggan.
Tog med Rexa och postade ett korsord.
Dök ned i Storarmsjön från flytbryggan
Trevlig middag med föräldrarna
Såg Sommar med Ernst
Bloggade
Zzz Zzz Zzz

Taggar: sommardag, Åkernäs;

Yesterday

Igår när jag vaknade såg jag att solen sken från en klarblå himmel så jag skyndade mej in till storstugan. Där slukade jag två rostade franskor med smör och herrgårdsost som fick sällskap av en stor themugg med kaffe, mums! Vet mycket väl att det inte är en rekommenderad frukost enligt viktväktarna men det struntar jag i för nu har jag semester. Min tå har jag nämligen efter sex veckors konvalecent friskskrivits och jag har tagit en långpromenad med Rexa för första gången på flera veckor. Oh, det var underbart att äntligen få röra på mej och jag lade genast upp ett nytt mål att nå. Jag ska "powerwalka" med Rexa i ca två, tre veckorför att vi ska få tillbaka flåset och när vi gjort det skall vi återta joggandet.

På eftermiddagen packade mr K, jag och Emily in oss i Volvon för att bege oss till Dalkarlså för att se på Marias Popkollos avslutningskoncert. Vi tog ett snabbt stopp i Vännes för att äta pizza på Tre kronor och plocka upp Micke, Marias far. Väl framme på Dalkarlsås folkhögskola mötte vi upp med Elin och Johan som ville joina partyt. Koncerten och ungdomarna var fantastiska och det var underbart att få hem telningen efter en veckas frånvaro. Innan vi åter parkerade Volvon i Åkernäs så for vi hem till Bjurholm för att lämna cykeln, ta med mr K´s arbetsskor och hämta marias Keybord. Nu när hon musicerat hela veckan så skulle hon sakna att inte göra det alldeles för mycket. Klockan elva pustade jag pyamasklädd ut framför teven i husvagen för att sova då mobilen morrade till. Jag hade fått ett sms av Popkollo crew:

Reportaget om Popkollo sänds på P4 Västerbotten mellan 9 och 9:30 i morgon. Glöm inte att lyssna ni är bäst :-) Puss och kram från Popkollo crew

Det var bara att massa sej upp från min bekväma ställning framför teven och ställa in mobilens alarm på 08:45 för jag tänkte att Maria ville lyssna på reportaget.  Zzz Zzz Zzz

Karesuando

Vaknade en morgon under min semestervistelse i Piteå av att regnet smattrade retfullt mot husvagnstaket. De flesta skulle nog tycka att det var riktigt rogivande och mysigt men inte jag. Nä, jag suckade tyst för mej själv innan jag böjde mej ned och plockade upp den bärbara datorn som jag stuvat in under sängen kvällen innan och gick in på vackertvader.se/. Som den solälskare jag är ville jag försäkra mej om att det skulle finnas en gnutta chans till att få lite färg på kroppen under dagen. Det första jag såg var orden: Vädret i Karesuando. Karesuando, vilket namn. Jag blev förälskad direkt och sa orden högt för mej själv flera gånger och med olika betoningar, Kaaaresuaaando, Karesuuuando, Karesuandoooo medan jag fantiserade ihop ett scenario där jag skulle få säga:  

- Hej,mitt namn Malin och jag bor i Karesuando.
- Sa du Karesuando?
- Ja, du hörde rätt Karesuando visst är det ett vackert namn!  

Gick omkring resten av dagen och tjuvsmakade på det påhittade meningsutbytet och drömde om ett lyxigt och glamoröst Karesuando. Där kvinnorna bär högklackat, är välfriserade och smakfullt sminkade med eyeliner, maskara och lipgloss. Männen är gentlemän och är skickliga på att konversera och tycker om att fixa i hemmet och tycks kunna lite av mycket istället för mycket om litet. I Karesuando lever man helt enkelt i ett idylliskt villasamhälle där man prioriterar sin familj, sitt hem och gourmetmåltider. De har stora middagsbjudningar där borden dignar under diverse läckerheter som slukas med glädje och sköljs ned med goda skratt. Man utmanar varandra på familjekamper där stora som små är med och deltar med livet som insats men inga sura miner om man förlorar.     

När jag då senare läste att man sommartid kunde vandra till Treriksröset för att se "hjärtestenarnaså fick jag för en kort stund för mej att mina fantasier inte var en utopi . Jag hade verkligen skapat ett idealsamhälle där inga problem existerar någonstans långt uppe i norr. Givetvis vaknade jag till sans efter en stund och förstod att jag inte fantiserat ihop ett helt samhälle. "Hjärtestenarna" har inget med hjärta och smärta att göra de stenarna handlar om ett röse som byggdes 1897 för att markera de tre rikena Norge, Ryssland (nuvarande Finland) och Sverige.

Citerar John-Henri Holmberg: "Utopi är följdaktligen en ironi  av en god plats som ingenstans finns".
Taggar: Playa del Sol, idealsamhälle, karasuando, piteå, utopi, vädret;