Tacospaj


Tacospaj för 6 / 12 portioner:
 
Pajdeg:
75 g smör / 150 g smör
2 1/4 dl mjölk / 4,5 dl mjölk
6 del vetemjöl / 12 dl vetemjöl
1/2 tsk salt / 1 tsk salt
1 msk bakpulver / 2 msk bakpulver
 
Fyllning
500 g köttfärs / 1.600 g köttfärs
smör eller margarin
1 påse tacoskryddmix / 2 påsar tacoskryddmix
1 vitlöksklyfta /  2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré / 4 msk tomatpuré
2 dl vatten / 4 dl vatten
2 tomater / 4 tomater
2 dl creme fraiche / 4 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs / 1 dl majonnäs
2 dl riven ost / 5 dl riven ost
salt och peppar
1 röd lök
 
Ugn: 225 grader.
 
1. Pajdeg:
Smält smöret i en stor kastrull. Häll i mjölken och blanda i mjöl, salt och bakpulver och arbeta ihop till en deg. Platta ut degen i en stor pajform (till 12 personer använde jag ugnens långpanna).
 
2. Fyllning:
Fräs färsen smulig i stekpanna med smör eller margarin. Strö över kryddmixen, pressa i vitlök och tillsätt tomatpuré och vatten och koka ihop i 5 minuter. Lägg fyllningen i pajformen. Tärna tomaterna och strö över.
 
3. Blanda creme fraiche, majonnäs, ost, salt och peppar och bred över färsen. Strö över tunt skivad rödlök och grädda i 15 minuter och voila.

Fräcka freda´n...

har kommit och gått. Den började med städning av hemmet så att det skulle vara trevligt för maken att komma hem från Slagnäs på lördag. Jag renbäddade sängen, kastade ut mattorna för vädring, putsade speglarna för att få till den perfekta helgsmakeupen, dammsugit mej blå och fixat iordning kattlådan. Ni kan aldrig ana hur mycket två katter kan skita ur sej. Jag kommer att se till att de blir utekatter så fort det börjar blåsa mildare vindrar runt min blåa husknut. 
 
Syster Yster bjöd på en underbar laxmiddag som hon stoppade in i ugnen två gånger på grund av den frysta spenaten. Efter en sprängd skumflasa senare kom vi "taggade" till Byhålas värdshus och njöt av en jättetrevlig kväll med Riff Raff Ruff och Refreshments. Kom hem glad och trött och ni kan tro att det var skönt att krypa ned i en renbäddad säng.

Äldsta dottern Elin hade biljetter både till middag och underhållning. Hennes jobb bjöd all personal på detta som uppskattning för gott arbete. Kan egentligen inte förstå att jag har en dotter som är gammal nog att ha personalfest. Tiden har gått mej förbi helt enkelt. Jag kan faktiskt komma på mej själv med att tycka att jämnåriga ser ut att ha blivit gamla då jag möter dem på Byhålas gator. Kom just på att de förmodligen tycker detsamma om mej. Oj, oj, oj nu kom åldersnojan som ett slag på käften och jag blir jag mer beslutsam än någonsin att be the best of me.

               
                                                                              ...inbjudande eller hur...


På torsdagar...

... ska man njuta för att det är helg dagen efter men personligen så har jag har gjort allt utom det idag. Efter jobbet åkte jag utan att passera gå till byhålas livsmedelsbutik a´la ICA och helghandlade innan jag gled in på Boa för att inhandla lite vitt till min "systrakväll" med Syster Yster i morgon fredag. När jag kom hem och skulle parkera såg jag att som vanligt då maken är borta har det vräkt ned snö så det var bara att greppa skoveln för att få bort lite av Kung Vinters överflöd. Jag kan känna att vi har fått nog av kyla och snö nu vill vi kunna leva lite också.
 
När gården var skottad och matvarorna instoppade i rätt skåp så var det middagsdags. Efter maten gick jag över gatan till mor och far för att ta in posten samt kolla in deras lägenhet. Maria kom över och vi lade in hennes gymnasieansökan eftersom de har en fungerande skrivare och inte vi och kvittensen ska underteckanas av vårdnadshavare innan den lämnas in till syon.
 
Om jag hade fått välja så hade jag kastat upp de lurviga i soffan och slummrat framför teven men min kväll var som sagt inte slut. Slet fram gummihandskarna ur städskåpet och dammtorkade öppna ytor och speglar. När jag äntligen var klar med dagens sysslor så kom Elins pojkvän och de, Frida och Maria gick en trappa ned för att roas av Bigbrother. Själv ska jag stupa isäng och jag tror jag kommer att somna innan huvudet landar på kudden.
 
 
... så här känner jag mej i skrivandets stund ...