Gräddstuvad älgskav

 
 • 500 g älgskav
 • 2 gul lök
 • 200 g trattkantareller
 • 2 msk smör
 • enbär (krossade)
 • 6 dl vispgrädde
 • salt och peppar
 • 1 kruka färsk persilja
 1. Fräs den skalade och hackade löken med smör i en stekpanna så att en blir lätt brynt och lägg därefter löken åt sidan i en skål
 2. Hacka (storlek efter behag) svampen och stek den. Häll över svampen i samma skål som löken
 3. Fräs älgskaven i lite smör så att den blir lätt brynt och vattnet kokat bort.
 4. Tillsätt lök, svamp, grädde, salt och låt  puttra i 10 - 15 minuter. 
 5. Jag kommer att servera älgskaven med hemmagjord potatismos (se recept här) och rårörda lingon.
 6. Slutligen garnera med persilja.

Man kan med fördel servera älgskaven med  potatis i olika former, eller ris om man tycker att det är godare och lingon, gelé eller smörstekt svamp om man har tillgång till det.

 

P.S bilden är lånad från: http://chiliconkarin.blogg.se/category/algkottradjur.html

Taggar: gele, grädde, gräddstuvad, lingon, matlagning, potatis, recept, trattkantareller, älgskav, älgskavsgryta;

Helgonet

 
Jag kan varmt rekommendera den här boken som är Carin Gerhardsens fjärde bok i Hammarbyserien. Den var mycket spännande med en rafflande upplösning. Jag rekommenderar även hennes tidigare böcker Pepparkakshuset, Vyssan lull och Mamma, pappa, barn

 Handlingen:

"Gud är god. I natt vill Gud oss väl." Det är vad den högt älskade och respekterade familjefadern Sven-Gunnar Erlandsson tänker när han segnar ner under den mäktiga augustimånen, skjuten med ett skott i nacken efter en krogkväll i glada vänners lag.

Det är semestertider, men kriminalkommissarie Conny Sjöberg kallar samman arbetslaget med Sandén, Hamad och Westman från Gerhardsens tidigare böcker. Styrkan har dessutom utökats med två nya förmågor. Den charmige rockaren Odd Andersson, känd från tv, och den oberäkneliga Hedvig Gerdin, som nyligen återvänt till Sverige efter trettio år som diplomathustru.

Vem kunde önska livet ur Erlandsson? Enligt alla källor en varm och generös människa, med religiöst patos och ett brinnande intresse för barn- och ungdomsfotboll. Dessutom med ett stort engagemang för samhällets utstötta.

Det enda man har att gå på är en uppblött papperslapp med utfluten text och en uppsättning spelkort man funnit i offrets ficka. Kan mordet ha med poker att göra? Var Erlandsson en fuskare som gått för långt och avrättades med en kula i huvudet? Eller var han ett offer för någon av de människospillror han brukade besöka i husvagnsgettot i Huddingeskogen, och så generöst dela med sig av sitt överflöd till?

Utredningen leder Hammarbypoliserna ut på en resa till skräckinjagande platser i mörkaste skogen, till ett hillbilly-Sverige de aldrig tidigare stött på, till andra sidan jordklotet och till de svartaste delarna av människans själ.


 Fler böcker av författaren:

  • På flykt undan tiden, 1992, 
  • Pepparkakshuset, 2008
  • Mamma, pappa, barn, 2009
  • Vyssan lull, 2010 
  • Helgonet, 2011
  • Gideons ring, 2012
  • Hennes iskalla ögon, 2013
  • Tjockare än vatten
Taggar: boktips, böcker, carin, ger, helgonet, kriminalroman, läsning;

Värre än onga!

 
Klev upp och gjorde en nyttig morgondrink med massor av C-vitaminer och ingefära för att kicka igång systemet och mota alla förkylningsbakterier som florerar runt omkring oss just nu. Maken kom in i köket  la huvudet på sned och pressade fram två djupa skrattgropar och frågade med mild röst:
-
Visst kan du göra så att det räcker till mej med!
 
Givetvis gjorde jag en dubbel sats och hällde upp var sitt glas åt oss. Maken var inte sen att grabba glaset och ta två djupa klunkar som han svalde med en belåten min som snabbt frös och förvreds till en besviken grimas. 
 
- Vad har du haft i frågade han storögt.
-Jag har mixat ihop lite frukt med lime citron och ingefära svarade jag.
- Men varför har du ingefära i skulle det inte vara en god drink frågade maken med misstrogen min.
- Jo, men det är gott och dessutom är det bra för kroppen med  C-vitamin svarade jag snabbt och sippade på "drinken som jag tycker är god men kanske lite stark då jag varit lite väl frikostig med ingefäran.
- Men allt behöver väl inte vara så nyttigt det kan väl bara få vara gott istället sa maken och tog sitt glas och ställde in det i kylskåpet med en min som avslöjade att så fort jag gått ut ur köket skulle han hälla ut den i slasken.
 
Ja, jag säger bara det: värre än onga!
Taggar: c-vitamin, citron, drink, ingefära, lime, morgondrink, onga;