Herdepaj

 
Vad passar inte bättre en vecka före jul än att bjuda maken på herdepaj. Varför det passar så bra är ju för att de tre herdemännen såg en ängel uppenbara sej för dem på Betlehems äng och berättade att en frälsare var född. Ja, jag tror ni fattar ... ... ...
 
Köttfärssåsen:
  • 500g nötfärs
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 gul lök
  • 2 grovt rivna morötter
  • 500 gram krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 grönsaksbuljongstärning
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk persilade
  • salt och svartpeppar
Potatismoset
  • 8 stora potatisar
  • 1 ägg
  • Salt och peppar
  • 2 matskedar smör
 
Förfarandet:
Stek färsen smulig i stekpanna med smör eller margarin tills den är genomstekt. Tillsätt lökoch morot och stek ytterligare en liten stund. Häll i krossade tomter, tomatpure och låt koka upp och lägg i buljongtärningen. Tillsätt  
vatten och kryddorna och låt puttra i minst 15 minuter så att smakerna går ihop. Smaka av med salt och svartpeppar och överför till en eldfast ugnsform och låt svalna. 
 
Medan köttfärssåsen svalnar skala, dela och koka potatisen i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Pressa potatisen genom en press eller använd elvispen. Arbeta ihop potatisen väl med ägg och smör. Smaka av med salt, peppar. Den här potatismosen kan med fördel rulla bollar eller spritsa till små toppar på smord plåt i ugn (pommes chateau). Gratinera då på 250-275ºC i 5-10 minuter, tills den fått färg.
 
Toppa köttfärssåsen i den eldfasta ugnsformen med potatismos. Avsluta med att göra en vacker struktur med en gaffel (valfritt men tänk på att man även äter med ögonen). Strö sedan över riven ost (maken föredrar parmesan) och ställ in i en förvärmd ugn inställd på 200 ° C under 15 - 30 minuter eller tills pajen får en vacker brynt yta.
 
Makens betyg: Det var det godaste han ätit på länge och åt så mycket att han hamnade i herdepajskoma +++
 
 
 
 
Taggar: herdepaj, köttfärsgratäng, matlagning, potatismos, recept, sheperd´s pie;

Kommentera inlägget här :