Julknäck

 
 
Ingredienser till ca 75 st

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl skållad, hackad mandel
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk smör

 

Gör såhär:

Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull. Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 20-35 min. Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.

 

Kulprovet: Häll några droppar smet i iskallt vatten. Om de går att rulla till en hård kula är knäcken färdig. Ju högre temperatur desto hårdare knäck. Smaken skiljer sig också åt - vid lägre temperaturer känner du smöraromen bättre och vid de högre tar smaken av karamelliserat socker över.

Taggar: julgodis, knäck, kulprovet, recept;

Kommentera inlägget här :