Västerbottenslax med sparris och pinjenötter

 
En gammal goding som jag snubblade över på google då jag sökte receptförslag på lax och västerbottenost. Rätten är fräsh, god och framförallt lättlagad så det går bara inte att misslyckas. Man behöver bara koka, röra ihop, krydda och sedan låta ugnen få smakerna att gifta sej ... MUMS! 

 

Ingredienser (4 portioner):

 • 4 laxfileér
 • Ett knippe färsk, grön sparris
 • 2 ägg
 • 2 msk hackad gräslök
 • 2,5 dl grädde
 • 2 dl västerbottenost
 • pinjenötter (efter behag det går att vara utan med det ger som det där lilla x-tra)
 • salt och peppar
 
Gör så här:
 1. Koka sparrisen i saltat vatten ett par minuter.
 2. Lägg laxen i en form och salta, peppar.
 3. Lägg all sparris över laxen.
 4. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och ost men spara 0,5 dl som du sedan strör över allt.
 5. Häll ostsåsen över hela gratängen.
 6. Häll över pinjenötter.
 7. Strö över den sparade västerbottenosten.

Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.

Man kan servera den här gratängen som den är och endast ha en fräsch sallad till men vill man ha potatis i någon form eller ris till så gör man ju förstås det.

Taggar: google, lax, mums, pinjenötter, sparris, västerbottensost;

Välkommen till världen Theo

 
Åh, vad den här dagen har varit full av spänning och jag har tvingats vara tyst så länge. Trodde ett tag att jag verkligen skulle spräcka korsetten. Gud så jobbigt, men nu kommer det .... Kan stolt berätta att min mellersta dotter har blivit mamma till lilla Theo som idag fick se solens ljus för första gången. Välkommen till världen lilla Theo du är såååå efterlängtad och älskad ...
Taggar: Emily, barnbarn, efterlängtad, mamma, tös, älskad;

Aldrig mer

 

Den här spänningsromanen av Sara Larsson handlar om trafficking. Ett högaktuellt ämne som är svårt att inte bli upprörd och bestört över. Trafficking är något som finns i Sverige liksom i alla andra länder, och trots fokus på jämställdhet verkar marknaden aldrig svika. Unga, utsatta och fattiga kvinnor som blir sålda av sina familjer eller pojkvänner för att bli sexslavar i väst. Det är den nya handelsvaran, en vara som kan bli såld om och om igen tills det inte finns någonting kvar att sälja och de rättfärdigas med att hon behöver pengarna – pengarna som hon i realiteten ändå inte får behålla.

Handlingen:

16-åriga Andreea från Bukarest hoppas att livet ska bli bättre i Spanien, men det visar sig vara en mardröm. Hon hålls fången i en liten lägenhet och säljs upprepade gånger av hallickar. När hon så småningom hamnar i Sverige bestämmer hon sig för att aldrig mer bli utnyttjad. Oavsett konsekvenserna.

Terapeuten Patrik finns på plats då en man grips för att ha plockat upp en minderårig flicka på Malmskillnadsgatan. Han nekar till brott. Patrik blir snart övertygad om att mannen talar sanning. Men varför plockade han då upp flickan?

Ted har i många år köpt sex under sina arbetsresor till Stockholm. En kväll räcker hans fru över ett lila kuvert som har kommit med posten. Innehållet i kuvertet visar att någon vet vad Ted håller på med, och vill tvinga honom att börja ta ansvar för sitt handlande.

Tre människor och tre öden vävs samman i denna högaktuella roman om kvinnor som utnyttjas i prostitution i Sverige och Europa.

 

Taggar: bokrecension, ljudbok, läsning, spänningsroman, talbok, trafficking;