Västerbottenslax med sparris och pinjenötter

 
En gammal goding som jag snubblade över på google då jag sökte receptförslag på lax och västerbottenost. Rätten är fräsh, god och framförallt lättlagad så det går bara inte att misslyckas. Man behöver bara koka, röra ihop, krydda och sedan låta ugnen få smakerna att gifta sej ... MUMS! 

 

Ingredienser (4 portioner):

  • 4 laxfileér
  • Ett knippe färsk, grön sparris
  • 2 ägg
  • 2 msk hackad gräslök
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl västerbottenost
  • pinjenötter (efter behag det går att vara utan med det ger som det där lilla x-tra)
  • salt och peppar
 
Gör så här:
  1. Koka sparrisen i saltat vatten ett par minuter.
  2. Lägg laxen i en form och salta, peppar.
  3. Lägg all sparris över laxen.
  4. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar och ost men spara 0,5 dl som du sedan strör över allt.
  5. Häll ostsåsen över hela gratängen.
  6. Häll över pinjenötter.
  7. Strö över den sparade västerbottenosten.

Gratinera mitten av ugnen på 200 grader i ca 25-30 minuter.

Man kan servera den här gratängen som den är och endast ha en fräsch sallad till men vill man ha potatis i någon form eller ris till så gör man ju förstås det.

Taggar: google, lax, mums, pinjenötter, sparris, västerbottensost;

Kommentera inlägget här :