Ännu en dag i Budapest

Sightseeingen i Budapest fortsätter och idag har vi åkt hop on hop off buss runt Budapest och stannat på de platser som är intressanta. Vi började med att besöka Hjältarnas torg som är ett av de större torgen i centrala Budapest. Torget är troligen mest känd för sitt Millenniummonument som består av ryttarstatyer av hövdingarna med ledaren Arpad främst och en hög kolonn som kröns av en staty av ärkeängeln Gabriel.

 Millenniummonumentet vid Hjältarnas torg
 
 De sju ryttarstatyer med Arpad främst
 
 
Efter Hjältarnas torg strosade vi runt i Budapest vackra och lummiga stadspark. När vi gått runt en stund stannade vi och gled in på en servering vid dammen för att få lite svalka då det har varit kring 33 grader Idag. 
 
 
 
Lunchade gjorde vi i stadsdelen Buda uppe vid slottet. Jag tog Budapest nationallrätt Gulaschsoppa, såå god!
 
 

Efter lunchen besökte vi Fiskarbastionen som är en av Budapests mest välkända byggnader. Bastionen har en terrass med en enorm utsikt över staden som är populär att besöka av turister.

 Vanlig turistbild från Fiskarbastionen med parlamentsbyggnaden i bakgrunden
 
 
Sedan gick vi Budaslottets labyrint som är ett grottsystem av naturliga grottor cirka 15 meter under markytan. Under medeltiden länkades de olika grottorna samman och användes som vinkällare, tortyrkammare och fängelsehålor. Lite längre in i grottsystemet möts man av en gravsten med Draculas namn. Anledningen är att Vlad Ţepeş satt fängslad på Budaslottet under 14 års tid.  Där finns även utställningar med vaxdockor i scener från operan maskeradbalen av Verdi.  
 
 Provade en fängelsehåla och fick lite ångest trots att jag visste att det bara var på skoj.
 
 
På hemvägen gick vi över Kedjebron som är en välkänd hängbro över Donau mellan Buda och Pest i nuvarande Budapest. Det var den första permanenta bron över Donaufloden. Bron förenade västra och östra sidan av dåvarande Buda och Pest, år 1873 förenades de två städerna och blev Budapest. Fram till 1873 fanns inte staden Budapest, det fanns bara Buda, Pest och Óbuda (Gamla Buda). Nu sitter vi på rummet och vilar innan vi ska bege oss till en restaurang där man får åka tillbaka i tiden till medeltiden. Musiken, servitörerna, borden där du sitter och även väggarna – allting är förberett för att ta dig tillbaka i tiden. Placerad i denna omgivningen blir man inbjuden att njuta av en utsökt måltid, serverad till dig och dina vänner på stora fat. På dessa fat ligger alla slags mat, och du kan äta så länge du orkar. Ser fram emot en riktigt god brakmåltid

Kommentera inlägget här :