Det perfekta ägget!

(null)

Vi har alla varit där när ägget är för löst och inte går att skala. Svordomarna väses fram mellan framtänderna medan man försöker behålla minst halva ägget. Eller så blir det för hårt och ägget käns som torra brödsmulor i munnen som retar i halsen. Nej, det perfekta ägget gör ju hela morgonen.

Mitt perfekta ägg är inte för hårt, inte för löst utan sådär alldeles lagomt och krämigt. Hur gör jag då för att få till det? Jo, jag  lägger äggen i botten och häller sedan på tillräckligt med vatten så att de täcks helt. Låter det sedan koka upp och tar tid (jag gillar 5 minuter)  Spola sedan det nykokta ägget med kallt vatten så att kokningen avstannar, vilket också gör det lättare att skala dem.

Koktider:
Hönsägg som läggs ner i kallt vatten, räknat från det att vattnet börjar koka:
2 minuter för löskokt ägg.
5 minuter för krämig gula.
8 minuter för hårdkokt.
frukost - hårdkokt - kokt - koktider - krämigt - perfekt - ägg